Saturday, March 9, 2013

SURI RUMAH TERUS GASAK PAKATAN SELANGOR !PETALING JAYA 8 Mac - Hampir 200 suri rumah hari ini berkumpul dan mengadakan demonstrasi aman di Kampung Medan di sini, bagi menuntut manifesto Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor yang dijanjikan lima tahun lalu ditunaikan sebelum Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) tidak lama lagi.

Ini termasuk pemberian elaun khas untuk menjaga anak-anak kecil seperti dijanjikan semasa PRU-12 lalu yang masih belum ditunaikan.

Menurut Ketua Sekretariat Gerakan Prihatin Rakyat Selangor, Zubir Zainuddin, demonstrasi itu merupakan suara hati wanita negeri ini yang berasa ditipu dengan janji-janji PKR Selangor.

"Setiap PRU kita mahu melihat manifesto menarik yang menjanjikan sesuatu untuk rakyat tetapi setiap janji harus ditunaikan.

"Manifesto PKR Selangor sememangnya tidak boleh dipercayai kerana 90 peratus daripada janji lalu gagal dimanfaatkan rakyat," katanya ketika ditemui di Kampung Medan, PJS 2 di sini hari ini.

Justeru, kata Zubir, manifesto PKR yang baharu tidak boleh dipercayai dan meminta agar rakyat menilai sendiri berdasarkan lima tahun PKR memerintah Selangor.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Penyatuan Surirumah Selangor, Munaliza Hamzah berkata, pelbagai janji yang ditaburkan PKR Selangor khususnya kepada wanita negeri ini hanyalah untuk meraih undi.
"Pada 2008 mereka menipu kita dengan mengatakan akan memberi elaun kepada suri rumah.

"Mereka juga gagal memberi peruntukan RM1,000 kepada pelajar anak Selangor sehingga saya didatangi pelajar menuntut janji itu.

"Perkara itu juga gagal diberi perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri Taman Medan, Haniza Mohamed Talha selama ini," katanya.

Dalam perkembangan sama, seorang suri rumah, Rashida Said, 35, berkata, sepanjang lima tahun, beliau berasa tertipu dengan apa yang dijanjikan PKR sebelum ini.

'' Mereka tidak pernah tepati janji dan sekadar pandai bercakap. Saya langsung tidak teruja dengan manifesto baharu yang dilancarkan mereka kali ini," katanya.

Seorang lagi surirumah, Zarina Dali, 37, mengakui terpengaruh dengan manifesto yang dilaungkan PKR Selangor pada PRU-12 lalu.

"Lima tahun kini berlalu, segala yang dijanjikan hanya tinggal janji. Saya berasa tertipu dan sakit hati dengan kerajaan Selangor kerana seolah-olah mereka memperbodohkan kaum wanita," katanya.


© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment