Saturday, September 24, 2011

FOTO : BERTEMU DENGAN KARTUNIS POPULAR 'LAGAK A. MAHMUD'.

Assalamulaikum wb dan Salam 1Malaysia.

Artikel di bawah adalah petikan daripada blog telusuri trengganu yang menulis mengenai saya dan beberapa kartunis CAW bertemu dengan kartunis popular majalah 'GILA-GILA' yang terkenal dengan watak ' lagak a. mahmud'.


ROSLI ILHAM

Pergerakan Pemuda Umno Malaysia dengan kerjasama Cartoonist At Work (CAW) akan membantu kartunis terkenal tanah air, Fatah Ngah,57, yang pernah popular dengan watak A Mahmud untuk menjual hasil karyanya bagi membiayai kos perubatan termasuk perbelanjaan sara hidupnya.

Pengerusi Biro Ekonomi&Pembangunan Usahawan, Exco Pemuda Umno Malaysia, Datuk Sohaimi Shahadan berkata, Fatah menyatakan persetujuannya untuk menjual karyanya kepada sesiapa yang berminat.

Katanya,CAW akan cuba menjual hasil tangan kartunis terbabit kepada syarikat korporat atau individu yang menghargainya.

Beliau bangga dengan hasil kerja seni kartunis berkenaan kerana hasil seninya berkualiti dan mempunyai makna tersendiri.

Datuk Sohaimi yang juga Penaung CAW berkata, dia sedih apabila melihat kartunis Fatah yang popular melalui majalah Gila-Gila menderita penyakit sarat dan kini hanya bergantung kepada kerusi roda untuk bergerak.

Fatah perlu menjalani rawatan susulan dan Pegerakan pemuda Umno Dungun dengan CAW akan berusaha membantu mencari pakar urat saraf bagi kartunis itu mendapatkan rawatan fisioterapi.

Datuk Sohaimi yang suatu ketika dahulu dikenali kartunis ‘Chek’ diera 80an dan 90an berkata, Fatah kini hanya bergantung kepada bantuan RM300 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan jumlah itu tidak cukup untuk menampung kos perubatannya.

Mereka yang berminat untuk membeli hasil karya Fatah boleh menghubungi 

Pengarah Urusan CAW, Buhairi Ramli 
di talian 019-6730985 atau 018-2584397.No comments:

Post a Comment