Sunday, October 28, 2012

KENYATAAN AKHBAR : ISU PENJUALAN ASET MILIK PKNS.

KENYATAAN AKHBAR 

PENGERUSI BIRO EKONOMI DAN PEMBANGUNAN USAHAWAN PERGERAKAN PEMUDA UMNO MALAYSIA.

Pergerakan Pemuda Umno Malaysia melalui Biro Pembangunan Ekonomi dan Pembangunan Usahawan Pemuda Dato Sohaimi Shahadan menyelar sikap berdolak dalik dan putar belit kerajaan selangor serta menyifatkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai menteri besar lidah bercabang dan mempunyai agenda tersembunyi dalam isu penjualan aset-aset PKNS yang sedang hangat diperkatakan oleh rakyat selangor ketika ini.

Beliau bukan sahaja tidak memberi penjelasan mengenai cabaran Dato Seri Noh Omar baru-baru ini tetapi cuba mengelirukan rakyat dengan pelbagai istilah korporat yang direka cipta untuk menutup isu cadangan penjualan bangunan milik PKNS yang sedang di peringkat akhir perjanjian jual beli . Beberapa buah bangunan milik PKNS yang bernilai RM321 juta kini di dalam proses untuk dijual.

Kalau benar tujuannya untuk penyusunan semula aset-aset PKNS kenapa perlu ada transaksi kewangan berlaku ?

Kenapa perlu ada perjanjian korporat dibuat dan dibayar kepada PKNS ?

Dari pemerhatian, kami melihat menteri besar dan kerajaan negeri semakin terdesak dan memerlukan wang untuk kegiatan politik mereka sehingga terpaksa mengarahkan PKNS menjual bangunan milik mereka.

Yang mana bangunan dan premis ini semua adalah simbol kejayaan PKNS dalam konteks untuk membantu usahawan dan peniaga melayu di selangor.

PKNS telah dicadangkan penubuhannya oleh  oleh Dato Haron Idris yang ketika itu menjadi menteri besar selangor. Tujuannya untuk mempertingkatkan ekonomi peniaga melayu di selangor.

Tetapi bila sampai ke tangan Tan Sri Khalid Ibrahim dan kuncu-kuncunya dan  dianggap pula Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai menteri besar terbaik selangor oleh Anwar Ibrahim , lain pula jadinya.

Beliau sekali lagi menimbulkan kontroversi tentang penjualan aset PKNS ini dengan sewenang-wenangnya menggunakan istilah urustadbir korporat yang mengelirukan. Sudah pasti yang akan menanggung kerugian daripada tindakan ini adalah peniaga dan rakyat selangor sendiri.

Kesan mendalam yang akan dialami hasil daripada penjualan ini akan melibatkan peniaga di Kompleks PKNS dan Wisma Yakin yang 80% daripadanya adalah peniaga melayu.

Kerajaan negeri selangor dan PKNS kini bukan lagi tempat untuk orang melayu mengadu nasib lantas berjaya dalam kehidupan terutamanya dalam bidang perniagaan yang seba serbinya mencabar.

Inikah dia yang disebut sebagai sebuah kerajaan kerajaan yang perihatin dan janji sebuah negeri berkebajikan ?

Di mana pula perjuang hak asasi dan pro rakyat yang selama ini  nampak jagohnya dalam memperjuangkan isu rakyat ? Bukankah tindakan penjualan aset milik PKNS ini secara tak langsung akan memberikan kesan langsung terhadap nasib peniaga yang juga 'rakyat' di selangor ?

Pergerakan Pemuda Umno Malaysia pada hari ini mendesak agar penjualan ini dibatalkan dengan serta merta atau kerajaan negeri akan berhadapan dengan beberapa tindakan protes secara besar-besaran oleh peniaga dan rakyat di seluruh selangor.

Kami menuntut agar kerajaan negeri berhenti mengelirukan rakyat dengan pelbagai helah dan istilah urustadbir korporat yang memualkan.

Kerajaan negeri juga didesak menghentikan stail politik yang suka mengkambing hitamkan PKNS demi memenuhi selera politik mereka yang secara keseluruhannya cukup merugikan peniaga dan rakyat selangor.

2 comments:

 1. KERAJAAN SELANGOR SGT PERIHATIN UNTUK MEMBOLOT DUIT RAKYAT DENGAN RAKUS UNTUK MEMBUNCITKAN PERUT SENDIRI DAN KRONI2 JUGA CINA2 HAEAMJADAH DAP. MB PALING GAGAP DAN PALING GUGUP DLM SEJARAH S'GOR YG DILANTIK OLEH SEEKOR HARAMJADAH ANAK ANGKAT YAHUDI NI SGT2 MEMALUKAN MELAYU DAN ISLAM KESELURUHANNA KERANA SATU2 NYA MB MELAYU YG TERLALU TAKUT KPD CINA2 ULTRKIASU DAP TOKONG BABI.

  ReplyDelete
 2. nak katakan orang selangor IQ rendah
  ramai yang pandai maklumlah negeri
  termaju. Lainlah negeri kelantan rakyat yang
  pandai habis merantau ke negeri lain yang tinggal yang tak berapa cerdik mudah nak dikelentong dengan modal ugama sebab itu boleh memerintah sampai 22 tahun. Minum air berkarat pun tak mengapa asalkan akhirat nanti dapat pembalasan syurga. Rupa-rupanya rakyat selangor pun sama juga IQ mereka sama taraf dengan rakyat kelantan hasil dari dakwah Dato Hassan Ali, yang kini meroyan kerana dosa dosanya. Inilah dikatakan dengar guruh dilangit, air ditempayan dicurahkan. Itulah kalau
  hidup tak tahu bersyukur, tuhan akan ambil satu persatu nikmat yg diberi. Lah ni nak menyesal pun tak ada gunanya kuasa telah diberi terimalah padahnya. Jadikanlah ini satu pengajaran jangan pisang berbuah 2 kali

  ReplyDelete